平成24年度 外国語科 サマーセミナー

昨年度は震災の影響で県内の施設で行いましたが、今年度は2年ぶりにブリティッシュヒルズで実施しました。外国語科1年生による、2泊3日を英語だけで過ごす「疑似イギリス体験」で、生徒たちは、コミュニケーション力はもちろん英語学習に対するモチベーションも上がり、2学期の授業が楽しみです。

日   時: 2012年7月23日(月)〜25日(水)

場   所: British Hills(ブリティッシュヒルズ)
         〒962-0622 福島県岩瀬郡天栄村大字田良尾字芝草1−8

主な内容: 外国人スタッフによる少人数制授業、各種アクティビティー、スピーチコンテスト最終予選など

講師との楽しい授業 迫力あるスピーチ

授業内容:
1.Survival English −正しい英文法を使って話す練習
2.Culture and Manners −世界各国の文化とマナーを学ぶ
3.Home-stay English −オーストラリア特有の英語を学ぶ
4.Chess −イギリスのゲーム、チェスのルールを学びやる
5.Snooker −スヌーカーというビリヤードに似たゲームをやる
6.British Sports −クリケット、ゴルフやラグビーなどイギリスのスポーツをやってみる

生徒の感想:

・ I played Snooker. It was very good experience. I could learn various things for three days.
・ It was wonderful days. It was good for me to learn about England and to study English.
・ I played hockey and tag. I had never played hockey, but I was happy to play it. Tag was very interesting.
・ I touched many English cultures. British sports class was the most interesting. These experiences are good memory.
・ There was a big difference between American English and British English. I always speak American English, but it was easy to hear British English. If I have a chance, I want to visit there again.
・ Speech contest was great. Students’ speech was wonderful and exciting. I became friends with Iwatsuki High School students.
・ I was glad to find many discoveries. First, I could not speak English naturally, but on the third day I could do it.
・ When I left British Hills, I felt a little sad. But I’d like to make use of what I learned in English classes.
・ I was surprised because there were many kinds of food. They were very delicious. Fruit roll cake tasted good!
・ All classes were taught by foreigners, so they were very good experiences for me.
・ We had speech contest with Iwatsuki High School. I did my best. But I wasn’t chosen. I’ll try my best next year!

クラス全員で記念撮影